"Nem lehet, hogy ez börtön lenne"

Gyerekrajzok H. Sas Judit kutatásából

photo
photo

A sárkányfiaztató belsejében   
Ódon pára, merev büdösség  
Elszürkült csokoládé 
(Erdély Mikós: A sárkányfiaztató)

A kiállításról
2011-ben, egy intézeti költözködés közben a Szociológiai Kutatóintézet irattárából számos régi kutatás rendezetlen dokumentumai is előkerültek. A megmentett 40 doboz között több, mint ötezer, A3-as méretű gyerekrajzra bukkantunk. Mi a baranyai gyűjteményt találtuk meg, állítólag Miskolcon is készült egy hasonló volumenű kutatás, ez azonban sajnos nem került elő.

A dobozok feliratából és tartalmából, továbbá a H. Sas Judittal folytatott levelezésből az alábbiak rekonstruálhatók: a kutatás 1976-78 között folyt és az MTA Pedagógiai Kutatócsoportja végezte a felvételt.

A kutatók az 5-8 osztályos gyerekektől azt kérték, hogy rajzolják le,

hol laknak most
hol fognak lakni 2000-ben
hol szeretnének lakni 2000-ben.

A gyerekek osztályfőnöki órán készítették el a rajzokat, kutató nem volt jelen. A rajzokat végül senki sem dolgozta fel. A képeken gyakran szerepel a cím („Itt lakom”, „A házunk 2000-ben” stb.), a gyerek neve, iskolája, osztálya, lakcíme, a szülők neve, iskolai végzettsége és foglalkozása is.

Valamivel korábban Csanádi Gábor, Gerő Zsuzsa és Ladányi János is hasonló kutatást végzett. Ők 1974-77 között, a budapesti XVIII. kerületben készíttettek hozzávetőleg 1000 gyerekrajzot. Ez a kutatás is a Népművelési Intézet és az MTA Pedagógiai Kutatócsoport keretében folyt. Meglepő, hogy mind H. Sas, mind Ladányi úgy emlékszik, hogy a két kutatás független volt egymástól, noha sokat beszélgettek a módszertanról akkoriban. Csanádi és Ladányi, Gerő Zsuzsa előtt tisztelegve, harminc évvel később, egy 2006-os publikációban elemezte a rajzok egy részét a társadalmi mobilitás szemszögéből. Ettől eltekintve a rajzokkal nem történt semmi, s mindkét gyűjtemény - immár digitalizálva - várja, hogy valaki egyszer majd feldolgozza. Kedvcsinálónak 'kor-társ' költők és írók szövegeivel szólítottuk meg a képeket.

A képeket és a szövegeket válogatta: Erdős Virág
Kurátor: Kovács Éva
A kiállítás létrehozásában közreműködött: Szász Anna Lujza
A teljes gyűjteményt rendezte: Gárdos Judit, Kovács Éva, Mirkó Anna, Osváth Enikő, Tibori Tímea és Zombory Máté

A kiállítást támogatta: