Hírek, események

Újra kiírtuk a publikációs pályázatunkat

Újra kiírtuk a publikációs pályázatunkat

Meghosszabbított határidővel és kibővített műfaji lehetőségekkel újra kiírtuk publikációs pályázatunkat a 20. Század Hangja Archívum és a KDK anyagainak felhasználásával készített művekre. Kiváncsian várjuk egyetemi, főiskolai hallgatók, kutatók, művészek pályaműveit.

Örömmel veszünk minden segítséget abban, hogy sikerüljön eljuttatni az új kiírás szórólapját az érdeklődőknek.

Publikációs pályázat

Publikációs pályázat

A Társadalomtudományi Kutatóközpont Kutatási Dokumentációs Központja (KDK) pályázatot hirdet „A KDK és a 20. Század Hangja Archívum társadalomtudományos anyagainak másodfelhasználási lehetőségei” címmel tudományos kutatók, valamint egyetemi és főiskolai hallgatók számára.

Vitányi Iván (1925-2021)

Vitányi Iván  (1925-2021)

„A demokráciának az az első törvénye, hogy értsük meg egymást. Keresnünk kellene egymást, mert a demokráciához is kell egy vagy több vezető, akik ezt vallják, de nem kell, hogy azok egyedüli vezetők legyenek, vagy egyformák legyenek, szóval egyetlen hatalmi csoportról beszélek. A demokrácia vezetésének a rendszerét kell kidolgozni.” (Vitányi Iván)

Mesterséges intelligencia alkalmazása az archívumban

A két digitális társadalomtudományos archívumot gondozó TK KDK is részt vesz a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium (MILAB) kutatóintézetünkben zajló munkálataiban. Projektünk célja a mesterséges intelligenciára épülő adatelemzési módszerek feltérképezése és alkalmazásuk elősegítése, megkönnyítendő az archívumainkban őrzött kutatási dokumentumok másodfelhasználását.