Patai Mihály Dr.

„A tanár bácsi feladott egy feladatot, borzasztó bonyolult volt, hozzá se tudtam kezdeni, de láthatóan a többiek se. És akkor felszólította a Bándi Karcsit, aki egy rossz tanuló volt, kiment és kb. hét sorban levezette a megoldást, amit a tanár se értett meg. És nekem volt annyi eszem, amit megértettem, az az, hogy én csak egy kitűnő tanuló vagyok, a Bándi Karcsi meg egy rendkívül okos fiú… Akkor jöttem rá, hogy milyen jelentősége van az önismeretnek. És azóta is ezt igyekszem mindenféle területen tartani.”

Patai Mihály Dr.

Dr. Patai Mihály 1953-ban született Békéscsabán. Tizennyolc éves koráig tanyán élt. 1976-ban végzett a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemen. Több külföldi ösztöndíjat nyert, így tanult Londonban, Ausztriában és Moszkvában is. Ezután először hitelelőadó volt a Magyar Nemzeti Banknál, majd 1978-ban a Pénzügykutató Intézet munkatársa lett. Ezt követően, 1982 és 1988 között a Pénzügyminisztérium Nemzetközi Pénzügyek Főosztály helyettes vezetőjeként tevékenykedett. 1988-tól 1993-ig a Világbank ügyvezető igazgatójának asszisztenseként dolgozott Washingtonban. Amerikából hazatérve 1995-ig a Kereskedelmi Bank ügyvezető igazgatója, 1996 után egy évtizeden át az Allianz Hungária Biztosító Rt. elnök-vezérigazgatója volt, 2006-tól egészen 2019-ig pedig az Unicredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatói posztját töltötte be. Emellett 2008 és 2011 között ő volt a Budapesti Értéktőzsde Zrt. elnöke, valamint 2014-től a Magyar Közgazdasági Társaság alelnöke. 2019 óta a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, a Monetáris Tanács tagja.

(összeállította: Jakab Miklós)

Az interjú olvasásához kérjük, kérvényezze regisztrációját a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon. Regisztráció után az összes biztosítástörténeti interjút megtalálja a „Biztosítási Oral History Archívum" cím alatt.

Tovább az archívumhoz