Horváth Béla

„Kelj korán, dolgozz sokat. A pontosság. Én drasztikusan büntettem, ha valaki késett, súlyos tízezer és százezer forintokkal. Öltözködés, tehát az első pillanattól kezdve öltöny-nyakkendőben kellett a férfiaknak dolgozni, a hölgyeknek pedig szoknyában. Nadrágban nem - most szerintem keresztre feszítenének.”

Horváth Béla
Horváth Béla 1954-ben született Budapesten. Egerben nevelkedett, édesapja az Állami Biztosító megyei igazgatója volt. Az Államigazgatási Főiskola elvégzése után 1978-ban az Állami Biztosító Budapest V. kerületi igazgatóságán kezdett dolgozni. 1983-ban fiókvezető lett, 1984-ben központi instruktorrá nevezték ki. A biztosító 1986-os szétválása után a Hungáriához került, ahol értékesítési igazgatóhelyettes, majd igazgató lett. A Gloria-Swiss Life biztosító alapításának, irányításának tapasztalataival felvértezve 1991-ben megalapította és alelnökként öt éven át vezette a Nationale-Nederlanden Magyarországi Biztosító Részvénytársaságot. 1996-ban Járai Zsigmonddal a Magyar Hitelbankban MÉBIT néven élet- és nyugdíjbiztosító részvénytársaságot alapított (a későbbi ABN AMRO illetve AVIVA), és vezérigazgatóként, majd elnökként is bő évtizeden át vezette a céget. 2007 és 2013 között a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. elnök-vezérigazgatói posztját töltötte be. 
(összeállította: Jakab Miklós)

Az interjú olvasásához kérjük, kérvényezze regisztrációját a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon. Regisztráció után az összes biztosítástörténeti interjút megtalálja a „Biztosítási Oral History Archívum" cím alatt.

Tovább az archívumhoz