Trunkó Barnabás Dr.

„Ne legyenek illúzióink, egy társadalmi szervezetnek, egy szakmai szövetségnek az állami hierarchiában nem lehet olyan nagy szerepe. Ezt nem lehet deklarálni. Ezt a szerepet esetleg csak ki lehet vívni, ezt a tekintélyt meg lehet szerezni. És én büszke vagyok arra, hogy a szakma és a munkatársaink ezt a tekintélyt megszerezték.”

Trunkó Barnabás Dr.
Trunkó Barnabás sokoldalú személyiség: biztosítós karrierje mellett író, újságíró, dramaturg, de sokan leginkább humoristaként ismerik. Miután 1972-ben diplomát szerzett az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, a MÚOSZ Újságíró Iskoláját is elvégezte. Mindeközben, 1972-től 1974-ig tanított a Rendőrtiszti Főiskolán. Ezután került jogtanácsosként az Állami Biztosítóhoz, ahol először főosztályvezető, majd ügyvezető igazgató lett. Kulcsszerepet vállalt az AB Generali megalapításában. Húsz éven keresztül, egészen 2010-es nyugdíjba vonulásáig töltötte be a Magyar Biztosítók Szövetségének főtitkári tisztét. 
1986-ban, karikaturistaként került a Ludas Matyihoz. Az évtizedek során számos napi- és hetilapnál vezetett állandó rovatot. Emellett a Rádiókabaré szerzője és műsorvezetője, a Hócipő szatirikus lap főmunkatársa is volt, és 1976-tól egészen a megszűnéséig a Mikroszkóp Színpad dramaturgjaként is tevékenykedett.
(összeállította: Jakab Miklós)

Az interjú olvasásához kérjük, kérvényezze regisztrációját a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon. Regisztráció után az összes biztosítástörténeti interjút megtalálja a „Biztosítási Oral History Archívum" cím alatt.

Tovább az archívumhoz