Berkovits György

„A szociológia szak nagyon sokat segített abban, hogy rájöjjek, hogy milyen törvényszerűségek érvényesülnek a terepemen. Ti. ha nincs törvényszerűség, amire rájövök, én olyan alkat vagyok, akkor nem tudom megírni. Tényeket nem szeretek egymásra halmozni, empíriát, csak úgy, hanem valami vezérlő eszme is kell.”

Berkovits György

1964-ben végzett az ELTE biológia-földrajz szakán, ezután rövid ideig tanárként dolgozott. Ezt követően, 1969-ig az egri Népújság munkatársa volt, majd átkerült a Pest Megyei Hírlaphoz, ahol 1973-ig dolgozott. 1972-től az ELTE szociológia szakán tanult, ahol 1975-ben végzett. Nagy érdeklődést tanúsított a szociológiai elméletek, illetve a szociográfia iránt. Munkatársa volt a Valóságnak és a Mozgó Világnak, utóbbinál a szociográfiai rovatot szerkesztette. 1979-től a VÁTI-nál állt alkalmazásban mint lakás- és településszociológus. Az 1981-ben, szamizdatban megjelent Bibó-emlékkönyv egyik szerzője. Dolgozott a Pallas Lapkiadónál sajtószociológusként és a Fotónál olvasószerkesztőként. 1997 és 2003 között a BUKSZ szerkesztője volt. 2003-tól szabadúszóként tevékenykedett. A Világváros határában, a TerepSzemle, illetve a – mondta Gabes – magyarázta Gy. Bence című szociográfia szerzője. Emellett számos irodalmi műfajban alkotott.

(Összeállította: Filep Georgina egyetemi hallgató)

Publikációs jegyzék és szakmai életrajz

Az interjú olvasásához, kérjük, kérvényezze regisztrációját a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon. Regisztráció után az összes szakmatörténeti interjút megtalálja a „Szociológiatörténeti interjúgyűjtemény” pont alatt.

Tovább a szakmatörténeti gyűjteményhez