Csákó Mihály

"Hogy én vagyok a botcsinálta szociológus, mert ugyan nekem eszem ágában nem volt szociológusnak lenni. Én filozófiát tanultam és kétségtelenül társadalomfilozófiával foglalkoztam, és egyre inkább az emberi cselekvés meg ilyesmik érdekeltek. De semmiképpen nem gondoltam akkor arra, hogy szociológus legyek. Viszont azt mondták, hogy most ez kell, hogy legyek. És akkor én elmentem tanulni. És az nagyon jó volt egyébként, nagyon jó társaságban voltunk."

Csákó Mihály

Az ELTE Bölcsésztudományi Karán szerzett magyar-filozófia diplomát, amit hamar megtoldott egy francia posztgraduális képzéssel, aminek keretein belül a társadalomtudományok több irányával is megismerkedett, a pszichológiától kezdve az európai politikai tendenciákig. 1971-ben doktorált az ELTE Bölcsésztudományi Karán.

Már 1964-től tanársegédként dolgozott a bölcsészkaron, amit hat évvel később a Központi Bizottság Társadalomtudományi Intézete vált fel. Mivel elvégzett egy informatikai, pontosabban felsővezetői számítástechnikai ismeretekről szóló képzést ezért a KSH-nál megbízták a számítástechnikai és informatikai szakfolyóiratok katalogizálásával.

Pár évig szabadúszó szociológusként tevékenykedett és a számítástechnika különböző felhasználási lehetőségei érdekelték. Ekkor már az oktatási kérdések is előtérbe kerülnek, a számítástechnikán keresztül.

A rendszerváltás környékén tanítani kezd. Az Egyesült Államokban, Pittsburgh-ben vendégtanár majd’ tíz éven keresztül, a Kelet-Európai folyamatokról, társadalomról és gazdaságról tanít. Közben itthon az ELTE Szociológiai Intézetének igazgatója. Jelen van az ELTE TáTK Karának megalakulásánál és a mai napig ott tanít. Néhány éve a Wesley János Lelkészképző Főiskola docenseként dolgozik.

Az elmúlt húsz évben leginkább az oktatással, az oktatási rendszerek jellegzetességeivel, illetve a társadalmak politikai szocializációjával foglalkozott. Angolul és franciául is sokat publikál.

Számos tudományos társaság megbecsült tagja és volt elnöke. Három nyelven tökéletesen, szakmai szinten ír, olvas és beszél.

 

(Írta: Páldi András egyetemi hallgató)


Publikációs jegyzék
Szakmai életrajz

 

Az interjú olvasásához, kérjük, kérvényezze regisztrációját a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon. Regisztráció után az összes szakmatörténeti interjút megtalálja a „Szociológiatörténeti interjúgyűjtemény” pont alatt.

Tovább a szakmatörténeti gyűjteményhez