H. Sas Judit

"Tehát azt kérdeztem, hogy ez így gyönyörű, hát ez fantasztikus [hogy az egyszerű falusi emberek Anna Kareninát olvasnak], és hát hogy tetszett a Karenina Anna? Erre az volt a válasz, hogy végigsírták a Karenina Annát. Na most, hogy sírtak a Karenina Annánál, hát ennél szebb történet nincs. És miért tetszettek sírni a Karenina Annán? Hát, azon a szegény férjen, hogy ez a gaz kurva hogy megcsalta. Na, most kell neked ennél jobb szociológia?"

H. Sas Judit

H. Sas Judit a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán végzett 1950-ben, magyar-történelem szakon. Rögtön utána az ELTE-n tanársegéd, majd általános iskolai tanító. Ezt követően a Népművelési Intézet munkatársa lesz és elkezd komolyabban is művelődésszociológiával foglalkozni: Ekkor írja meg az A magyar népművelés története c. egyetemi jegyzetét.

1968-tól az MTA Szociológiai Kutatóintézetében dolgozik előbb tudományos munkatársként, később főmunkatársként. Tovább folytatja a művelődésszociológiai jellegű kutatásait. Az első nagyobb kutatást Heves megyében készítette több más elismert kutatóval együtt. Ennek kérdései az irodalom befogadására irányultak. Később ugyanitt az életmódra koncentrálva végeztek kutatást, amiből több kötet született. Ezután H. Sas Judit érdeklődése egyre inkább a családszociológia felé fordult. Ebben a témában készítette kandidátusi értekezését is (A nőiesség-férfiasság sztereotípiákban élő normái a társadalomban és ezek szerepe a családi életmód alakulásában), melyet 1978-ban védett meg. Könyv formában Nőies nők és férfias férfiak címmel jelent meg 1984-ben.

H. Sas Judit 1990 után is folytatta családszociológiai vizsgálódásait. A politikai szociológia is elkezdte foglalkoztatni, és bele is kapcsolódott egy nagyobb volumenű kutatásba. Eredményeit előbb a Szubjektív történelem című, 1995-ben megjelent könyvében, majd a rendszerváltás utáni időszakra vonatkozóan az Új apparátus (1998), illetve a Közelmúlt: rendszerváltások, családtörténetek (2003) című kötetekben olvashatjuk.

2005-ben elnyerte a Szociológiai Kutatóintézet Hegedüs-díját.

 

(Összeállította: Páldi András egyetemi hallgató)Publikációs jegyzék
Szakmai önéletrajz

Az interjú olvasásához, kérjük, kérvényezze regisztrációját a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon. Regisztráció után az összes szakmatörténeti interjút megtalálja a „Szociológiatörténeti interjúgyűjtemény” pont alatt.

Tovább a szakmatörténeti gyűjteményhez