Hadas Miklós

"Kelet-európai a szocializációm, és nagyon fogékony vagyok arra is, hogy hogyan látja a keleti a nyugatit. Tehát azt, aki mondjuk posztgyarmati pozícióból érkezik oda. Tehát ez is egy fontos szemléleti elem. És megértem a posztmodern szubjektivitást relativizáló valóság konstrukcióját, abban tulajdonképpen szerepet játszanak ezek a tapasztalatok, amelyek valóban Szegedtől kezdődnek. És azért Szegedről szemlélve Budapestről, a centrumról kialakított képem, az úgymond strukturális homológiaként gyönyörűen áttehető volt a hegemón gyarmatosító angolokról kialakult képre, amit a subaltern képviselői fogalmaznak meg a britekről. A nagy különbség az, hogy a britek elvégezték az öndekonstrukciós munkát, amit mondjuk mi, magyarok a saját gyarmati kontextusunkban nem, és mi, budapestiek sem. Én erre maximálisan képes vagyok."

Hadas Miklós

Hadas Miklós nem is jöhetett volna messzebbről a szociológia világába. Kezdésnek a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán végzett, majd a Bartók Béla Zeneművészeti Szakiskola Jazz Tanszakán folytatta tanulmányait. Ezután iratkozott be az ELTE BTK szociológia szakára, ahol 6 évvel később doktorált, majd Párizsban az École des Hautes Études en Sciences Sociales egyetemén végzett DEA (Diplome d’études approfondies) fokozaton. Ezután az MTA kandidátusi fokozatát nyerte el 1994-ben. Habilitációját a Corvinus egyetemen szerezte 2004-ben.

Már a nyolcvanas évek közepétől egyetemen tanít különböző fokozatokban. Főleg a Corvinus egyetemen végezte tevékenységeit, ám Európa több országába is hívták tanítani vendégoktatóként. Egyik alapítója a Replika c. folyóiratnak és emellett számos tudományos szervezet, így a Nemzetközi és az Európai Szociológiai Társaság, a Magyar Szociológiai Társaság, a Hajnal István Kör és az Asian Pacific Sociological Association alapító tagja. 2004-ben A modern férfi születése c. könyvéért kitüntetést kapott, 2006-ban pedig átveszi a Magyar Köztársaság Lovagkeresztje díjat.

Főbb tudományterületei a társadalmi nemmel foglalkozó kutatások, emellett kultúraszociológiát, kultúraelméletet és sportszociológiát is oktat. Kutatásai is főként a férfi társadalmi szerepeire, a férfiasság és az ahhoz kapcsolódó fogalmak és mechanizmusok feltárására irányul.

Előadásait több témában a Corvinus Egyetemen lehet meghallgatni, jelenleg az intézmény tanára.

(Összeállította: Páldi András egyetemi hallgató)


Publikációs jegyzék
Szakmai életrajz

Az interjú olvasásához, kérjük, kérvényezze regisztrációját a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon. Regisztráció után az összes szakmatörténeti interjút megtalálja a „Szociológiatörténeti interjúgyűjtemény” pont alatt.

Tovább a szakmatörténeti gyűjteményhez