Havas Gábor

"Hát mi részben a Kemény-iskola, részben a SZETA hagyományait követve dolgoztuk ki az egész képzési programot, az egész szemléletét úgy alakítottuk, hogy ez az irány képviselve legyen. Tehát borzasztóan fontosnak tartottuk például, hogy legyen egy olyan társadalomismereti alapvetés, amely alapján ők az egyes konkrét helyzeteket majd, a klienseikkel kapcsolatos egyes konkrét problémákat és élethelyzeteket értelmezni tudják. Tágabb összefüggésbe tudják helyezni, és ennek alapján értelmes döntéseket tudnak arról hozni, hogy milyen esetben mi a helyes beavatkozás. Szociális munkási teendő vagy beavatkozás."

Havas Gábor
Havas Gábor magyar szakon végzett, majd szociológiából kandidált. Végzettsége után középiskolai tanárként helyezkedik el, de pár évre rá már kutatásokban is részt vesz Kemény István és Solt Ottilia vezetésével. 1973-tól a Népművelési Intézet tudományos munkatársa, ahol a falusi szegénység, cigányság életmódjával foglalkozik. Emellett amatőr színjátszó mozgalmat szervez. 1982-től egy ötéves dokumentumfilmes projektben vesz részt. Schiffer Pál rendezővel két önálló filmet is készítenek ami a Magyar Filmszemlén elnyeri a legjobb dokumentumfilm címet. A nyolcvanas évek demokratikus ellenzéki szerveződéseinek aktív résztvevője, a SZETA egyik alapítója, a szamizdatként majd később hetilapként működő Beszélő egyik szerkesztője, később főszerkesztője. Az első parlamenti ciklusban SZDSZ-es országgyűlési képviselő.
1993-ban az országos reprezentatív cigánykutatás vezetője, s ugyanebben az évben az MTA Szociológiai Kutatóintézetének munkatársa, illetve a Wesley János főiskola tanára lesz. Kemény Istvánnal és Liskó Ilonával éveken át a cigány és a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek oktatási helyzetével összefüggő kutatásokat végez. 2007 - 2008 között a magyar oktatás megújításával foglalkozó Zöld Könyv ön dolgozik, többekkel. 2001-től egészen 2008-as nyugdíjba vonulásáig a Romaversitas Alapítvány tanulmányi igazgatója.
 
(Összeállította: Páldi András egyetemi hallgató)

Publikációs jegyzék
Szakmai életrajz
 

Az interjú olvasásához, kérjük, kérvényezze regisztrációját a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon. Regisztráció után az összes szakmatörténeti interjút megtalálja a „Szociológiatörténeti interjúgyűjtemény” pont alatt.

Tovább a szakmatörténeti gyűjteményhez