Heller Mária

"És az [Rényi] Ágitól tudtam meg, hogy a Huszár Tibor a Szociológia Tanszéken szervez egy 2 éves tanfolyamot, leendő szociológusok számára. És hát ez nekem őrülten megtetszett, meg különben is, nem nagyon szeretek dolgozni, sokkal jobban szeretek tanulni. És akkor mondtam a Szépének, hogy hú, én erre nagyon szeretnék elmenni."

Heller Mária
Heller Mária angol – francia – általános és alkalmazott nyelvész szakon végzett az ELTE Bölcsészkarán. 1999-ben szociológiából doktorál; disszertációjának címe: „Adalékok a nyilvános kommunikáció szociológiájához”. Tanított Debrecenben ösztöndíjjal, s volt az MTA Nyelvtudományi Intézetének kutatója. 1978-tól az ELTE Szociológiai Intézetének előadója. 2004-ben tesz egy kitérőt Pécsett, a Nyelvtudományi Intézetben, majd vendégprofesszor a norvég Bergeni Egyetem infomédia tanszékén.
2003-tól az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociológiai Intézetének igazgatója, docense. A kommunikáció és médiaszociológia szakirány vezetője. A magyar nyelvű szakfolyóiratok szerkesztése mellett több külföldi szaklapnak volt a levelező szerkesztője: a Sociétés et représentations c. folyóiratnak, illetve a Media Studies c. könyvsorozatnak. A hetvenes évek közepétől szinte folyamatosan valamilyen, néha párhuzamosan több kutatásban vesz részt. Nemzetközi konferenciák állandó résztvevője és előadója.
 
(Összeállította: Páldi András egyetemi hallgató) 

Publikációs jegyzék
Szakmai életrajz a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon

Az interjú olvasásához, kérjük, kérvényezze regisztrációját. Regisztráció után az összes szakmatörténeti interjút megtalálja a „Szociológiatörténeti interjúgyűjtemény” pont alatt.

Tovább a szakmatörténeti gyűjteményhez