Örkény Antal

“A szociológiában az interaktív jelleg egy nagyon fontos mozzanat. Ez sem kötelező, hiszen szociológiatörténetet vagy szociológiaelméletet nem feltétlenül kell csoportban művelni, de az empirikus szociológiában ez egy nagyon fontos mozzanat, ami bizonyos értelemben különbözik más tudományoktól. (…) Emlékszem az egész szocializációmban, ahogy ez a fajta intellektuális légkör hatott, (…) ahogyan egy-egy hetekig tartó folyamatos baráti beszélgetés, szakmai beszélgetés zajlott, ami szerintem egy hihetetlen előnye ennek a dolognak.  Egy közös gondolkodás terméke ez a fajta empirikus szociológia. “

Örkény Antal

Örkény Antal intézetvezető, szociológus, társadalompolitikus. Érdeklődése a mobilitás-kutatás,társadalmi értékek és attitűdök, inter-etnikus viszonyok, a migránsok helyzete és a kisebbsészociológia. Az ELTE- UNESCO Kisebbségszociológiai Tanszékén tevékenykedik. Magyarországi oktatói pályája mellett tanított a University of Pennsylvania-n, a Bard College-on, az Oregon State Universityn, A The American University-n, IREX kutatói ösztöndíjas a University of Michigan-en.

(Összeállította: Horváth Márk)

Szakmai önéletrajz és publikációs lista

 

Az interjú olvasásához, kérjük, kérvényezze regisztrációját a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon. Regisztráció után az összes szakmatörténeti interjút megtalálja a „Szociológiatörténeti interjúgyűjtemény” pont alatt.

Tovább a szakmatörténeti gyűjteményhez