Szekfű András

"Végső soron helyreállt az életemnek egy egyensúlya, mert ugye azt nem tudom, mennyire tudtam érzékeltetni, hogy végigment bennem a film és a kommunikáció párhuzamossága, hogy én ezt mind a kettőt művelem."

Szekfű András

Szekfű András hosszú utat járt be amíg elérkezett jelenlegi szakterületéhez. Eredetileg vegyésznek tanult az ELTE Természettudományi Karán, de azt hamar felváltotta a magyar-népművelés szak. Röviddel utána doktorált ugyanitt, majd második doktoriját Pécsett, a Társadalmi Kommunikáció Doktori Iskolában szerezte.

Tanulmányaihoz hozzátartozik, hogy anyanyelvén kívül 4 másik nyelven ért és beszél; több tanulmányúton vett részt ahol a műsorszórás terjedésétől kezdve a nyomtatott sajtó tanulmányozásáig mindenféle témában kutatott és tartott előadásokat.

Az egyetem elvégzése után a Tömegkommunikációs Kutatóközpont, ill. a Magyar Közvéleménykutató Intézet munkatársa volt egészen a rendszerváltásig. Számos honi és külföldi egyetem oktatója és munkatársa volt, emellett megalapította saját kommunikációs cégét.

Tagja volt többek közt (és néhánynak máig is tagja) a Balázs Béla Stúdiónak, a Duna Körnek. A Soros Alapítvány Internet alkuratóriumának elnöke volt és a Magyar Kommunikációtudományi Társaságnak alapító, elnökségi tagja.

Könyvei, tanulmányai főként a filmtörténet és a tömegkommunikáció  témáiban íródtak. Legfontosabb munkájának a Jancsó Miklós filmjeiről írott könyvét tartja. Kutatásai is hasonló vonalon mozognak, találhatunk itt médiapolitikai elemzéseket, filmtörténeti és filmelméleti írásokat, de a tömegkommunikáció szociológiájával foglalkozó kutatást is.

 

(Összeállította: Páldi András egyetemi hallgató)
 

Publikációs jegyzék

Szakmai életrajz

 

Az interjú olvasásához, kérjük, kérvényezze regisztrációját a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon. Regisztráció után az összes szakmatörténeti interjút megtalálja a „Szociológiatörténeti interjúgyűjtemény” pont alatt.

 

Tovább a szakmatörténeti gyűjteményhez