Tóth Pál Péter

"Tehát mindkét esetben azt kell, hogy mondjam, hogy az az interjútechnika, amit én a disszertáció anyagának készítése során, illetve majd azt követően, mer még évekig sok esetben már csak pénzkereseti okok miatt vállaltam, lényegében nyugodtan azt lehet mondani, hogy a Huszár Tibor Donáthtal, illetve Boér Ferenccel készített interjúinak az órái alatt alakultak ki bennem, és az formálódott, módosult."

Tóth Pál Péter

Tóth Pál Péter neve rendszeresen visszaköszönhet, ha az ember demográfiával, népességmozgással vagy állampolgársággal kapcsolatos tanulmányokat és köteteket olvas. Több száz tanulmányban, könyvben és kutatásban vett részt, ezért nem csenghet neve ismeretlenül senkinek. Magyarország népességváltozásainak rendkívüli ismerője.

1979-ben Szociológiából kandidált, 2009 óta az MTA doktora. Évtizedek óta a KSH munkatársa, fő területe a statisztika és a demográfia. De akkor sem lepődhetünk meg, ha egy kutatás-módszertannal kapcsolatos kötetben látjuk a nevét. Foglalkozott az interjúkészítés hátterével, emellett például az egyetemi ifjúsági mozgalmak összetételéről és mechanizmusairól is közölt tanulmányt.

 

(Összeállította: Páldi András egyetemi hallgató)


Publikációs jegyzék
 

Az interjú olvasásához, kérjük, kérvényezze regisztrációját a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon. Regisztráció után az összes szakmatörténeti interjút megtalálja a „Szociológiatörténeti interjúgyűjtemény” pont alatt.

Tovább a szakmatörténeti gyűjteményhez