Vajda Júlia

"Nekem ehhez a Gestalt vonalhoz nincsen, de úgy éreztem, hogy az én pszichoanalitikus tudásom ebbe tökéletesen belepasszol. Sőt, azt éreztem, hogy ez a [narratív]interjús technika is valamilyen módon, valamilyen szinten nekem ugyanaz, mint a pszichoanalízis. Vagy énnekem ugyanarról szól."

Vajda Júlia

Vajda Júlia szintén messziről érkezett a társadalomtudományok világába. Először matematika szakos diplomát szerzett a nyolcvanas évek közepén, párhuzamosan egy matek-magyar szakfordítói végzettséggel. Részben már ezzel párhuzamosan a szociológia felé fordult, s e végzettségek megszerzését követően két évvel már szociológiából is rendelkezett felsőfokú végzettséggel. Sőt, nem sokkal később pszichológiai végzettséget is szerzett. Az egyetemi diplomákkal párhuzamosan, illetve utána is számtalan képzésen vett részt, melyek során egyre inkább elmélyült a pszichoanalízis módszerében és a gyermekpszichológiában. Már 1984-től az ELTE Szociológiai Intézetének munkatársa, tanársegéd, adjunktus később docens majd a 2000-es évektől a tanszék vezetője.

Folyóiratoknál szerkesztőbizottsági tag, nevelési tanácsadó. A szociológia doktori fokozat megszerzését követően járt a Salzburgi egyetemre, foglalkozott a gyermekpszichoterápia elsajátításával és a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület tagja lett.

Eddigi szakmai munkássága is legalább ilyen eredményes és változatos. Kiválóan ötvözte a matematikai tudást a szociológiai kutatás módszertanával. De nem csak a kvantitatív módszerek oktatásával foglalkozik, hanem ismeretelméletet, pszichoanalízist, s a narratív interjúk felvételének és elemzésének módszerét is tanítja.

Kutatásaiban is visszaköszön széles tájékozottsága. Munkáit végigböngészve láthatjuk, hogy a különböző szempontból vizsgált csoportok - legyenek azok salgótarjáni munkáscsoportok vagy Holokauszt-túlélők - identitásképzésével éppúgy foglalkozott, mint a gyermeknevelés nehézségeivel.

 

(Összeállította: Páldi András egyetemi hallgató)

 

Publikációs jegyzék

Szakmai életrajz

Az interjú olvasásához, kérjük, kérvényezze regisztrációját a http://voices.tk.mta.hu/ oldalon. Regisztráció után az összes szakmatörténeti interjút megtalálja a „Szociológiatörténeti interjúgyűjtemény” pont alatt.

 

 

Tovább a szakmatörténeti gyűjteményhez